Equator 65 år! Vi tar det från början…

I år firar vårt arkitektkontor hela 65 år och under den tiden hinner man göra mycket – nämligen inte mindre än 1752 projekt! De sträcker sig från Pontusbadet i Luleå, till Liljeholmstorget och nu till nya Sergelstan i centralaste Stockholm. En otrolig resa som började 1952 då de tre nyexaminerade arkitektstudenterna Jan, Torgny och Bengt startade sitt egna arkitektkontor, kallat EGÅ.

Det var oerhört trevligt för oss att få fira denna milstolpe tillsammans med er, och som pricken över i:et på gamla arkitekturhögskolan! En kväll fylld av skratt, dans och kära återseenden med er som varit med oss från starten och nya vänner.

När förberedelserna inför vårt 65-årsjubileum startade var det som att ge sig in i en tidsmaskin när vi grävde i arkivet. De handritade illustrationerna och a-skisserna, presentationerna i overheadformat och diabilderna visade ett ständigt växande Stockholm genom åren. En känsla av nostalgi och stolthet infann sig här på kontoret.

Stort tack till alla som kom och förgyllde denna kvälll!


VI TAR DET FRÅN BÖRJAN...

Tänk att det hela började när Jan Ericsson, Torgny Gynnerstedt och Bengt Ågren träffades under sina studier på arkitektlinjen, KTH.

Efter att studierna avslutats lämnade Torgny in ett förslag till en tävling om ett nytt medborgarhus i Gammelstaden i Göteborg. Förslaget vann och genomfördes i samarbete med Jan och Bengt. Det var här och då, 1952 som EGÅ kom till skott.

De tre arkitekterna vann därefter flertalet tävlingar bland offentliga uppdragsgivare och vanan att arbeta med dessa kom att bli en utan vår arkitektverksamhets spetskompetenser. När miljonprogrammet drog igång under 60-talet stod EGÅ stadigt, eftersom de hade vanan inne att arbeta mot offentliga beställare.  Det var väldiga byggprojekt som genomfördes under denna tid, som innebar planering av hela stadsdelar. Med dagens inriktning på multifunktionella hus kan man säga att det också är en kunskap som förvaltats väl och utvecklats i förnyelsens tecken: Helhetsgreppet är en av Equators specialiteter än idag.