På gång

Kvarteret Grävlingen nominerat till ROT-priset!

Det är Stockholms Byggmästareförening som varje år delar ut ROT-priset till en ombyggnation där man "tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter".

Grävlingen, som är en del av Mood District, omdanades från en sluten bankbyggnad som inhyst endast en hyresgäst till en samlings- och mötesplats för flera. Byggnaden är numera öppen och välkomnande för fler hyresgäster såväl som för allmänheten. Med ett vackert och trivsamt atrium, passager, bubblande verksamheter och restauranger i gatuplan har Grävlingen getts nytt liv för att bejaka möten i den centrala innerstaden.

Förvandlingen i 2017–2018 ombyggnad har omvandlat Grävlingen från en ”gå-förbi-gata” till en ”stan­na-till-gata”. Den nya gatufasaden blir en distinkt inramning i trä, sten och handglaserade klinkerplattor. En integrerad fasadbelysning leker med ljuset på fasa­dens vertikala ribbor som smyckats med konststenen Dekton.

”- Den sociala hållbarheten har varit i fokus. Gaturummen har bearbetats och skalats ned i mindre delar (...) Grävlingens ljusgård har gjorts tillgänglig för allmänheten. Det främjar demokrati och jämställdhet.” -Jana Becker, uppdragsansvarig arkitekt.

Vinnaren av Stockholms Byggmästares ROT-pris presenteras i maj.

​Internationellt pris till Grävlingens fasad!

The Macael Award 2018: International award for Europe har tilldelats vår konststensfasad vid Regeringsgatan 59.

Ur juryns motivering:

"The facade has been made with 2,000 linear meters of slats and 500 square meters of 12 millimeters thick panels of Dekton Keranium material, mixed with led lights. The building presents a different aesthetic during the day and night. The lights become protagonists at night and, surprisingly, during the day the tonality of the façade changes due to the natural light and the shadows that are achieved through the slats. The result is an innovative vertical facade profiled with a strong personality and avant-garde style."

Vi är så glada, välkomna förbi att titta!

Mer info om projektet hittar du här

Erik Karlin mest stolt över Ösby Park

Mitt i Djursholms allra mest lummiga villaområden har vi ritat Ösby Park åt Tobin Properties, stiliga husvolymer med ett 30-tal lägenheter har passats in i den äldre trädgårdsstadsmiljön.

Husen är uppbyggda av enkla och strama volymer som med hjälp av varma träpartier bryts ned i olika huskroppar. Dessa får sedan sin egen identitet genom olika kulörer och lek med fönstersättningen som adderar spänning till fasaderna.

Vi ville även ta tillvara tomtens unika karaktär med mycket grönska i söder och de stora ekarna i norr. Genom att placera husen kring en privat trädgård som vetter mot solen och omgivningen skapas en tydlig uppdelning i en mer offentlig och en privat sida. 

I tidningen Fastighetsvärlden får vi höra fina ord från Erik Karlin, vd för Tobin Properties: 

Vilket projekt är du mest stolt över?
– ”Vårt första projekt i Djursholm. Min mamma berättade att hennes väninna hade lagt om sina dagliga hundpromenader så att hon kan gå förbi de husen eftersom hon tycker att de är så fina. Det är roligt.”

Vidare i artikeln får vi läsa om Tobin Properties framtidssyn och Erik Karlins berättelse om resan dit: https://www.fastighetsvarlden.se/analys-fakta/port...

Equator 65 år! Vi tar det från början…

I år firar vårt arkitektkontor hela 65 år och under den tiden hinner man göra mycket – nämligen inte mindre än 1752 projekt! De sträcker sig från Pontusbadet i Luleå, till Liljeholmstorget och nu till nya Sergelstan i centralaste Stockholm. En otrolig resa som började 1952 då de tre nyexaminerade arkitektstudenterna Jan, Torgny och Bengt startade sitt egna arkitektkontor, kallat EGÅ.

Det var oerhört trevligt för oss att få fira denna milstolpe tillsammans med er, och som pricken över i:et på gamla arkitekturhögskolan! En kväll fylld av skratt, dans och kära återseenden med er som varit med oss från starten och nya vänner.

När förberedelserna inför vårt 65-årsjubileum startade var det som att ge sig in i en tidsmaskin när vi grävde i arkivet. De handritade illustrationerna och a-skisserna, presentationerna i overheadformat och diabilderna visade ett ständigt växande Stockholm genom åren. En känsla av nostalgi och stolthet infann sig här på kontoret.

Stort tack till alla som kom och förgyllde denna kvälll!


VI TAR DET FRÅN BÖRJAN...

Tänk att det hela började när Jan Ericsson, Torgny Gynnerstedt och Bengt Ågren träffades under sina studier på arkitektlinjen, KTH.

Efter att studierna avslutats lämnade Torgny in ett förslag till en tävling om ett nytt medborgarhus i Gammelstaden i Göteborg. Förslaget vann och genomfördes i samarbete med Jan och Bengt. Det var här och då, 1952 som EGÅ kom till skott.

De tre arkitekterna vann därefter flertalet tävlingar bland offentliga uppdragsgivare och vanan att arbeta med dessa kom att bli en utan vår arkitektverksamhets spetskompetenser. När miljonprogrammet drog igång under 60-talet stod EGÅ stadigt, eftersom de hade vanan inne att arbeta mot offentliga beställare.  Det var väldiga byggprojekt som genomfördes under denna tid, som innebar planering av hela stadsdelar. Med dagens inriktning på multifunktionella hus kan man säga att det också är en kunskap som förvaltats väl och utvecklats i förnyelsens tecken: Helhetsgreppet är en av Equators specialiteter än idag.

Årstaberg, nu ses vi igen!

I veckan fick vi beskedet att vi vunnit det parallella uppdraget för Besqab och kvarter 4 i Årstaberg! Extra kul då vi 2013 vann för hela området, vilket så småningom resulterade i en laga kraft-vunnen detaljplan i maj 2015.


"I ett nytt kvarter i ett nybyggt område möts grannar över generationer, boendesort och färdmedel. Cykeln har en given plats, tillsammans med barnvagnar, sparkcyklar och rullatorer. På den gemensamma gården korsas vardagens rörelser, det bjuder till möten och bidrar med aktivitet och liv.

Bostäderna är ljusa och funktionella. De anpassas enkelt efter den boendes behov och livssituation, och kan lätt möbleras så att varje enskild lägenhet blir högst personlig. Precis som ett hem ska vara."

Västgötagatan 5 finalist till Årets LEED-byggnad 2017!

Idag presenterade Sweden Green Building Awards finalisterna inom kategorin Årets LEED-Byggnad 2017 och vi är glada att meddela att vårt projekt Västgötagatan 5 är ett av de tre nominerade bidragen.

Vår strävan efter att förbättra och utveckla kunskapen kring miljövänliga byggprocesser har verkligen fått genomslag. Projektet har sedan tidigare nominerats till Årets Stockholmsbyggnad 2016 och är även finalist i tävlingen World Architecture Awards 2017.

I artiklarna nedan kan du läsa mer om projektet:

Årets Stockholmsbyggnad 2016

Västgötagatan 5 finalist i World Architecture Festival!

Vårt Västgötagatan 5 finalist i World Architecture Festival!

Det handlar om ombyggnationen av Västgötagatan 5 vilket nu gått vidare som det enda svenska bidraget inom kategorin kontor.

Byggnaden som tidigare inrymde Skatteverkets huvudkontor har genomgått en stor förändring. Det tidigare tidstypiska 70-talsarkitekturen med sina små fönster och tunga mörkgröna plåtfasad har i vår regi getts en ökad flexibilitet för att kunna rymma flera hyresgäster samt getts ett samtida uttryck. Projektet har haft ett övergripande miljöfokus vilket bland annat tagit sig uttryck i en återanvändning av plåtfasaden. Vårt samlade arbete har inneburit att projektet klarat miljöcertifieringen LEED Platinum.

Nu ser vi fram emot att visa upp detta fina projekt i Berlin Arena senare under året!

Läs mer om projektet här.

Almedalen närmar sig med stormsteg, här är debatterna ni inte får missa!

Under årets Almedalsvecka har vi ett fullspäckat schema där vi deltar i flera spännande seminarier!

Med mikrofonen i hand kommer vår VD Annica Carlsson, Yves Chantereau och Mia Åberg diskutera hur vi löser Bostadsbristen, skapar Hållbara stadsdelar samt hur Medborgardialog kan se ut i en tid med expansiva sociala medier. Samtliga seminarium äger rum på Business Arenas talarscen vid restaurang Supper på Strandgatan 9, välkomna!


MÅNDAG 09:00
Plats för alla – lika självklart som svårt

Staden växer, fler bostadshus innebär att fler människor delar samma ytor. I dagens urbaniserade värld är det viktigt att alla känner sig välkomna i staden, både vad gäller tillgång till bostad men även i de gemensamma rummen. Vilka är utmaningarna när mångfalden styr utvecklingen? Hur ska vi tänka i stadsutvecklingen för att motverka de ökande sociala klyftorna i samhället?

 • David Johansson, fastighetschef, Humlegården
 • Lena Dahlstedt, stadsdirektör, Nacka kommun
 • Katarina Fredrika, stadskreatör, Nacka kommun
 • Annica Carlsson, vd, Equator

MODERATOR: Anna Molén, stadsutvecklingsstrateg, planarkitekt, Tyrénsgren, statsvetare


TISDAG 13:45
Hur skapas en hållbar stadsdel? 

När nya områden planeras finns många faktorer att ta hänsyn till och för att en ny stadsdel ska vara hållbar måste många funktioner finnas på plats. Boende för unga och äldre, skolor, vård, smidiga logistiklösningar, förutsättningar för en hållbar transportinfrastruktur och handel i närområdet. Hur kan företag samverka för att skapa en miljö som blir hållbar ur alla vinklar? Vad bör man tänka på när man planerar ett nytt område?

 • Emma Henriksson, hållbarhetsansvarig, Atrium-Ljungberg
 • Sara Östmark, affärsutvecklingschef, Stenvalvet
 • Teresa Mattisson, försäljningschef för energilösningar / Head of Sales Customer Solutions Large, E.ON
 • Annica Carlsson, vd Equator 
 • Johan Augustsson, fastighetsdirektör, Lidl Sverige 

MODERATOR: Kenneth Hagström, vd, Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB


TORSDAG 16:00
Mer konstruktiva dialoger eller är det åsikter till varje pris som gäller?

Det är en självklarhet att medborgare ska ha rätt att uttrycka sina synpunkter när det ska byggas och planer ska upprättas. Frågan är bara om man måste tänka till kring formerna och åsiktskulturen i en tid av sociala medier, alternativa fakta och varierande respekt för domstolsbeslut. Finns risken att konstruktiva samhällsvisioner obstrueras i en mer otyglad åsiktskultur? Välkommen till en angelägen diskussion om hur vi hittar fram till ett bättre sätt att föra dialoger i projektsammanhang.

 • Yves Chanterau, senior arkitekt, partner, Equator
 • Ewelina Tokarczyk Holm, kommunikationschef, Einar Mattsson


FREDAG 09:45
Så bygger vi bort bristen på bostäder – Bostadsbyggarna tänker fritt!

Den magiska siffran 700 000 nya bostäder hägrar vid horisonten. På vissa håll har byggandet onekligen tagit viss fart, men det ska till mycket mer för att den omfattningen ska bli verklighet. Här låter vi de riktiga experterna – de som bygger bostäder – tänka fritt om hur de skulle göra för att få riktig fart på produktionen. Sju representanter för sju tunga bostadsbyggare ställer sig på scenen och berättar om sina lösningar under sju visionära minuter.

 • Yves Chanterau, senior arkitekt, partner, Equator
 • Margaretha Söderström, kommunikationschef, MKB Fastighets AB
 • Jonas Larsson, energi- och miljöchef, Stena Fastigheter Malmö


FREDAG 11:15
Hur löser arkitekterna bostadskrisen? – Sju gånger sju kreativa minuter på scenen

Arkitekterna är en av de yrkesgrupper som har mest insyn och som kan mest om planering, byggande och utformning i en situation där 240 av landets 290 kommuner lider av bostadsbrist, över 700 000 nya bostäder behövs till 2025 och 40 000 nya bostäder ska byggas till 2020 – bara i Stockholms stad. Bristen på bostäder är något som påverkar människors liv varje dag – och det som faktiskt byggs är det långt ifrån alla som kan efterfråga.

I den här punkten ställer sig sju representanter för framgångsrika arkitektföretag på scenen och berättar om sina lösningar under sju koncentrerade minuter.

 • Anna Wijkmark, marknadschef, Reflex
 • Pia Ölvebro, kundchef, Link Arkitektur
 • Mia Åberg, arkitekt, studiochef, partner, Equator
 • Cecilia Holmström, Strategic Advisor, Partner, Architect SAR/MSA, Tengbom

MODERATOR: Tobias Olsson, förbundsdirektör, Sveriges Arkitekter

Årets Stockholmsbyggnad 2016

[PL]ÅTERBRUK

Nattugglan 1, är nu miljöcertifierad enligt LEED Platinum och nominerad till Årets Stockholmsbyggnad 2016. Equators miljögrupp ställer tre snabba frågor till Louise von Bahr, ansvarig arkitekt.

Grattis till miljöcertifieringen och så roligt att projektet var en av de nominerade till Årets Stockholmsbyggnad!

-Ja det var super kul! Motiveringen värmde:

”Här snackar vi hållbarhet på riktigt, detta gör betraktaren på gott humör. Innovativa och hållbara lösningar där fasadplåten har återanvänts, bockats om och fått ny ytbehandling innan de satts tillbaka…”

Att projektet också senare publicerades i tidskriften Arkitektur tror jag också sammanhängde med vårt ställningstagande för att utgå ifrån och renodla kvaliteter i den äldre, befintliga arkitekturen. Konceptet med återbruk har verkligen vunnit gehör!

Återbruk av den befintliga plåtfasaden, blev en viktig del av projektet. Hur föddes idén?

-Vårt angreppssätt bestod i att analysera och förstå, så också fasaden. Det resulterade i att vi valde att arbeta vidare med den befintliga plåten på det nya fasadförslaget då den var sliten men av god kvalitet. Därefter låg utmaningen i ekonomin, i att göra hanteringen och processen möjlig och att skapa en övertygande ”ny” vacker plåtfasad. Vi ville vi jobba in djup, variation och kulör i fasaden och i själva materialet.

Att återanvända byggnadsmaterial ställer krav på processer för såväl demontering, förvaring och transportering av byggnadsmaterial. Likaså anpassning och förädling av det återbrukade materialet. Hur väl förberedda är arkitekter och byggbolag på att arbeta med återbruk?

-Inte särskilt. Oftast är vårt branschfolk inte riktigt inställda på innovation och nytänkande, och ovilliga att ta risker. Som tur var arbetade vi med en grupp kreativa personer både inom Vasakronan (beställare), Projektbyrån (CM organisation) och i entreprenörsledet. Alla ville göra något bra och var med på att tänka lite annorlunda. Och vi lyckades!

I vissa fall saknas möjlighet att återbruka material i byggnader som moderniseras, trots att materialet kan vara fullt fungerade. I den bästa av världar, hur skulle vi hantera sådant material, för att undvika att det går till deponi?

-Analysera och pröva. Tänk påverkan och konsekvenser i alla led. Formulera er. Våga involvera andra parter. Det nya kan uppstå ur det gamla. Och det blir alltid roligare då man försöker nå lite längre!